Lietuva prieš pasaulį: varginančios kovos, H.Vikšraičio triumfas ir S.Maslobojevo pamokos graikui

Šaltinis: 15min.lt

 

Varginančios kovos, įspūdingi nokautai ir lietuvio triumfas „KOK World Championship“ (iki 71 kg) turnyre – tai beveik 6 tūkst. žiūrovų išvydo tradicinėje „Bushido Hero’s“ kovų fiestoje sostinės „Siemens“ arenoje.

Turnyro metu į ringą kopė kone visi ryškiausi Lietuvos mišrių kovų atstovai – Sergejus Maslobojevas, Julius Mocka, Tomas Pakutinskas, Ignas Barysas, kylančios žvaigždės Martynas Jasiūnas, Martynas Danius ir kiti. Lietuviams iššūkį metė varžovai iš Olandijos, Ukrainos, Lenkijos, Graikijos, Uzbekistano, Šveicarijos ir Surinamo.

Iš užsieniečių vienintelis olandas Chico Kwasi išsivežė pergalę iš Vilniaus, Ukrainos „meškinas“ Jurijus Procenko kovą su T.Pakutinsku baigė lygiosiomis.

„KOK World Championship“ titulą (iki 71 kg) iškovojo „Sparta Gym“ atstovas Henrikas Vikšraitis, pusfinalyje susidorojęs su olandu Shonzinyo Abena, o finale įveikęs tautietį Mindaugą Narauską.

Varginančioje kovoje šveicarą Patricką Schmidą įveikęs Julius Mocka po kovos žiūrovams pranešė, kad tai buvo jo paskutinė kova Lietuvoje. „Turiu kitų planų. Linkiu ir jums išlikti alkaniems ir klausyti to, ką sako širdis“, – po kovos mįslingai kalbėjo J.Mocka.

Ignas Barysas ringą taip pat paliko pergalingai, nors kova su graiku Konstantinu Skordouliu „greitų pergalių“ meistrui šįkart nebuvo lengva. Prieš kovą sirguliavęs I.Barysas po pergalės pažadėjo, kad daugiau niekad į ringą nelips neišsigydęs ligos.

Sėkmingai atlikęs skausmingą veiksmą I.Barysas lėtai kilo nuo ringo grindų ir tik kukliai šyptelėjo – paprastai šis kovotojas pergales švenčia labai emocingai, tačiau firminio suktuko ore šįkart neatliko.

Vakarą tradiciškai vainikavo Sergejaus Maslobojevo pasirodymas. Žymiausias Lietuvos kovotojas įveikė graiką Petrosą Vardaką, viską atlikdamas tarsi iš vadovėlio.

Renginio metu pagerbti karjeras baigę imtynininkai – 2012 m. Londone bronzą iškovojęs Aleksandras Kazakevičius ir 2008 m. Pekine sidabrą pelnęs Mindaugas Mizgaitis, o taip pat pasaulio vicečempionas Mindaugas Ežerskis, Laimutis Adomaitis, Valdemaras Venckaitis.

Iki 93 kg; KOK taisyklės; pergalė: S.Maslobojevas (techninis nokautas)

S.Maslobojevui kelią į pergalę nuskynė visiškas dominavimas antrame raunde. Smūgiu keliu iš pradžių varžovą pasiuntė į nokdauną, o netrukus arbitrui teko stabdyti kovą: graikas sukniubo po dar vieno galingo kojos smūgio.

Iki 71 kg; KOK taisyklės; pergalė: H.Vikšraitis (teisėjų sprendimu)

M.Narauskas po pusfinalio kovos buvo išsaugojęs daugiau jėgų ir tuo bandė pasinaudoti – kovą pradėjo kur kas aktyviau. H.Vikšraitis stengėsi kovoti kantriau ir išlaukti savo progų. Jam tai pavyko. „Sparta Gym“ atstovas pratrūko antrajame raunde – nuo H.Vikšraičio smūgių M.Narauskui susigūžus prie ringo virvių teisėjas užfiksavo nokdauną. Trečiame raunde H.Vikšraitis jau turėjo fizinių jėgų persvarą ir dominuodamas užbaigė kovą. „KOK World Championship“ taurę H.Vikšraičiui įteikė Seimo narys, Lietuvos bušido legenda Kęstutis Smirnovas.

 

 

 

Virš 93 kg; KOK taisyklės; pergalė: J.Mocka (teisėjų sprendimu)

Šveicaras į ringo kopė demonstruodamas milžinišką pasitikėjimą savimi, bet ne veltui – jau pirmajame raunde lietuviui teko sugerti nemažai P.Schmido smūgių. Šveicaras silpnokai dirbo kojomis, tačiau rankų smūgiais kėlė problemų „Siemens“ arenos numylėtiniui.

Antrajame raunde pagaliau ir J.Mocka pramušė varžovo gynybą, tačiau išsekusio varžovo į nokdauną pasiųsti nepavyko. Trečiame raunde sportininkai bandė išlaikyti intensyvumą, bet smūgių efektyvumas krito, smūgių kojomis apskritai neliko. Po lygios kovos teisėjai skyrė papildomą raundą. Jo metu J.Mocka kojos smūgiu apsisukant „kabino“ varžovo galvą, sukeldamas ovacijas tribūnose, tačiau susvirduliavęs P.Schmidas demonstratyviai parodė, kad tai niekis. Vis dėlto lietuvio aktyvumo pakako, kad teisėjai pergalę skirtų jam.

Iki 75 kg; KOK taisyklės, pergalė:M.Jasiūnas (teisėjų sprendimas)

Puikia gynyba nepasižymėjusi kova. Abiems kovotojams dar pirmajame raunde teko sugerti ne vieną akcentuotą smūgį. Antrame raunde kur kas grėsmingiau atrodė lietuvis, pavojingai smūgiavęs ir rankomis, ir kojomis. Vis dėlto įsijautusį M.Jasiūną sustabdė raundo pabaigą paskelbęs gongas. Trečiajame raunde 20-metis lietuvis išskėstų rankų judesiais netgi pamėgino provokuoti varžovą, sukeldamas publikos juoką. Kovos pabaigoje abiejų sportininkų smūgių efektyvumas gerokai sumažėjo, nokdaunas pasiektas nebuvo, tad savo žodį tarė teisėjai – pergalė atiteko lietuviui.

Iki 71 kg; KOK taisyklės; pergalė: M.Narauskas (techninis nokautas)

M.Narauskas į kovą žengė skambant įrašui, kurį išėjimui į ringą naudodavo Anapilin iškeliavęs Remigijus Morkevičius. Būtent Remygos stiliumi – kelio smūgiu – M.Narauskas pasiekė pirmąjį nokdauną nepraėjus nė minutei pirmajame raunde. Netrukus dar du kartus M.Narauskas pasiuntė į nokdauną surinamietį ir kovą buvo sustabdyta. Į „KOK World Championship“ finalą M.Narauskas žengė išnaudojęs gerokai mažiau jėgų nei H.Vikšraitis.

Iki 71 kg; KOK taisyklės,pergalė:H.Vikšraitis (teisėjų sprendimu)

Po aktyvaus, bet lygaus pirmojo raundo olandas dar intensyviau pradėjo antrąjį – H.Vikšraitis sureagavo, bet didelio pranašumo neįgijo nė vienas. Tiesa, raundo pabaigoje lietuvis praleido keletą iš eilės akcentuotų varžovo smūgių. H.Vikšraitis visos kovos metu atkakliai bandė pakirsti olando kojas, ir trečiame raunde tai pradėjo duoti rezultatų. Praleidęs smūgius Sh.Abena ėmė klupti, o jo paties atakos tapo chaotiškomis. Lietuvis įtikino teisėjus, kurie skyrė jam pergalę ir bilietą į „KOK World Championship“ finalą.

Virš 95 kg; MMA, bušido taisyklės, kovos baigtis: lygiosios

T.Pakutinsko varžovas šioje kovoje turėjo būti Ishii Satoshi iš Japonijos, tačiau šis dėl kaklo traumos negalėjo atvykti į Lietuvą. Įspūdingo stoto J.Procenko tik prasidėjus kovai vos neišvertė lietuvio iš ringo tikrąja to žodžio prasme, tačiau netrukus jau pačiam ukrainiečiui parteryje teko gintis nuo T.Pakutinsko smūgių. Ne vienas T.Pakutinsko varžovas tokioje situacijoje kapituliuodavo, tačiau Ukrainos meškinas ne tik atsilaikė, bet pirmo raundo pabaigoje ir perėmė iniciatyvą.

Perėjęs į viršutinę poziciją J.Procenko galingais gniaužtais suspaudė T.Pakutinsko galvą, tačiau užbaigti veiksmą akivaizdžiai stokojo jėgų. Dar kartą tokiuose pat spąstuose T.Pakutinskas atsidūrė antrajame raunde, bet išgelbėjo tai, kad veiksmas vyko pernelyg arti ringo virvių. Netrukus ukrainietis atėmė amą iš „Siemens“ arenos publikos pakeldamas T.Pakutinską į viršų it bulvių maišą, tačiau retas tokiose kovose metimas didelės naudos neatnešė. Teisėjai nusprendė skirti papildomą 3 minučių raundą.

Ukrainietis laikėsi savo taktikos kovą permesti į parterį, tačiau atlikti sėkmingus imtynių veiksmus trukdė jėgų stygius. Vis dėlto įveikti varžovą parteryje T.Pakutinskas didelių šansų neturėjo. Raundo pabaigoje lietuvis bandė išnaudoti geresnį fizinį pasirengimą ir laimėti kovą stovėsenoje, tačiau smūgiai tikslo nepasiekė – ukrainietis liko stovėti ant kojų. Teisėjams neliko nieko kito – tik paskelbti lygiąsias.

Iki 68 kg; MMA, bušido taisyklės, pergalė: I.Barysas (kojos laužimas)

Prie žaibiškų pergalių pastaruoju metu įpratusiam I.Barysui kovoje su pasaulio pankrationo čempionu teko gerokai pavargti. Pirmajame raunde graikas dažniau atsidurdavo patogesnėse pozicijose – skausmingo veiksmo parteryje nepavykdavo atlikti, todėl smūgiais bandė nuvarginti gulintį lietuvį. I.Barysui pavyko atlaikyti smūgių krušą ir išsivaduoti. Kova baigėsi antrajame raunde ir ranką į viršų kėlė I.Barysas. Kauniečiui pavyko atlikti kojos laužimo veiksmą.

Iki 65 kg; KOK taisyklės, pergalė: I.Osininas (teisėjų sprendimu)

Efektingų smūgių, kurie pakeltų iš vietų arenos publiką, nebuvo, o absoliučiai lygi, puiki taktinė ir psichologinė dvikova nugalėtojo per tris raundus neišaiškino. Teisėjai skyrė papildomą raundą. Jo metu lenkas didžiąją laiko dalį praleido gynybinėse pozicijose ir turėjo pripažinti I.Osinino pergalę.

Iki 65 kg; KOK taisyklės, pergalė: M.Danius (techninis nokautas)

M.Danius surengė puikią kontraataką po M.Packevičiaus smūgio koja. M.Packevičius apsigynė, bet atsikvėpti nespėjo – dar viena M.Daniaus smūgių kruša pasiuntė ant ringo grindų. Po nokdauno M.Packevičius bandė perimti iniciatyvą, bet M.Danius neketino jos atiduoti – galingu smūgiu į korpusą dar kartą pasiekė nokdauną. Ir dar kartą varžovo korpusą M.Danius pramušė antrajame raunde, priversdamas arbitrą stabdyti kovą. Klaipėdiečiui šie metai itin sėkmingi – birželį M.Danius buvo laimėjęs KOK „Grand Prix“ titulą, ir yra nebe reikalo vadinamas kylančia Lietuvos kovos menų žvaigžde.

Iki 77 kg; KOK taisyklės, pergalė: Ch.Kwasi (techninis nokautas)

Olandų sporto klubo „Mike’s Gym“ atstovui – tai ne pirma viešnagė Vilniuje. Prieš 2,5 metų „Siemens“ arenos ringe jį įspūdingai nokautavo Martynas Jasiūnas, kuriam tuomet buvo vos 17-lika. Ch.Kwasi tuomet turėjo pranašumą, tačiau krito nuo M.Jasiūno smūgio atbuline ranka sukantis. Šįkart olandas panašių klaidų išvengė – dominavo ringe ir antrame raunde pasiuntė M.Stankį į nokdauną. Netrukus ringo teisėjas Tadeušas Cholodinskis sustabdė kovą, skelbdamas techninį nokautą ir kovos nugalėtoju paskelbdamas olandą.

Iki 65 kg; KOK taisyklės, pergalė: A.Gervė (nokautas)

Pastaruosius keletą metų Norvegijoje gyvenantis ir ten pergales skinantis „Titano“ auklėtinis susirėmė su Azijos muaythai čempionu. Kova ilgai netruko. Agresyviau ir energingiau kovą pradėjęs lietuvis dar pirmajame raunde kelio smūgiu nokautavo svečią iš Uzbekistano. Rugsėjį Kaune teisėjų sprendimu A.Gervė buvo pralaimėjęs vilniečiui Igoriui Osininui.