Atgimstantis profesionalus boksas ir bušido jungia jėgas – turnyrą Kaune stebės šimto šalių žiūrovai

Rugsėjo 21-ą dieną pirmą kartą Lietuvos istorijoje Kauno „Žalgirio“ arenoje vyks profesionalaus bokso ir bušido turnyras „Dream Boxing & KOK’59 World Series 2018”. Vakaro metu žiūrovai išvys 5 profesionalaus bokso ir 6 bušido dvikovos. Turnyras bus transliuojamas daugiau nei šimtui šalių. Tokiu būdu bus atverstas naujas puslapis Lietuvos profesionalaus bokso istorijoje.

Iki šiol sėkmingai tiek Kaune, tiek Vilniuje rengti „King of Kings“ bušido turnyrai nuo šiol nusispalvins naujomis spalvomis. Į ringą žengs ir profesionalūs boksininkai, tad vakaras dvikovinių sporto renginių gerbėjams bus padalintas tarsi į dvi dalis: liks nustebinti tiek bokso, tiek bušido dvikovų mėgėjai.

 

Gegužės 23 dieną Kauno „Žalgirio“ arenoje surengta šį turnyrą pristatanti spaudos konferencija, kurioje dalyvavo Lietuvos bušido, Lietuvos profesionalaus bokso federacijų atstovai, pirmasis Lietuvos bokso profesionalas Vidas Mickevičius, turnyro dalyviai bei sportininkai.

„Rugsėjį bus pagaliau sugrąžintas didysis boksas į Kauną. Turnyras bus transliuojamas šimtui šalių. Jame dalyvaus patys stipriausi Lietuvos boksininkai. Taigi pirmoji dalis – 2,5 valandos bokso. Antroji dalis skirta bušido. Ringe kausis Ignas Barysas, Mindaugas Narauskas, Julija Stoliarenko bei Sigitas Gaižauskas. Tai tarsi du turnyrai viename. Lietuvos profesionalaus bokso istorijoje tai bus pirmasis toks renginys“, – teigė Lietuvos bušido federacijos prezidentas Donatas Simanaitis.

Lietuvos profesionalų bokso federacijos prezidentas Romas Gudžiauskas spaudos konferencijos metu džiaugėsi, kad profesionalus boksas grįžta į Kauną – Lietuvos bokso meką.

„Steponas Darius davė pradžią boksui Kaune dar 1923 metais. Visi didesni bokso įvykiai vyko Kaune. Sužinos visas pasaulis apie mūsų boksininkus. Kovos vienas tituluočiausių Lietuvos boksininkų – Evaldas Petrauskas. O apie kitus neskelbsime šiuo metu – lai išlieka intriga“, – teigė R.Gudžiauskas.

Lietuvos bokso mėgėjų sunkaus svorio čempionas ir prizininkas, profesionalaus bokso klubo „Nokautas“ steigėjas ir prezidentas V.Mickevičius, kurio iniciatyva 1993 metais buvo surengta pirmoji Lietuvoje parodomoji profesionalaus bokso 12 raundų dvikova, tikino.

Paklaustas, kaip kilo idėja suorganizuoti pirmąją profesionalią 12 raundų dvikovą Lietuvoje, V.Mickevičius, kurio treneris buvo ringo džentelmenu vadintas legendinis Algirdas Šocikas, patikino, kad mintys apie tai ėmė suktis dar sovietmečiu, boksuojantis tamsiuose drėgnuose rūsiuose, nakties metu, – už tuometinius rublius.

„Norą surengti profesionalią kovą lėmė blogos bokso sąlygos, inventoriaus nebuvimas. Neturėjome ir medicininių paslaugų. Neturėjome kitos išeities. Reikėjo keistis, eiti į priekį. Kova vyko su dešimčia metų jaunesniu boksininku. 12 raundų kova – ne juokai. Reikėjo daug ruoštis, juk buvau 10 metų nesiboksavęs. Pasirengiau tinkamai. Išryškėjo, kad ta technika, įvaldyta mėgėjų sporte, padeda nugalėti profesionaliame ringe“, – prisiminimais dalijosi V.Mickevičius, pabrėžęs, kad boksas – tai jo gyvenimo kelias į šviesą bei tiesą.

Pasak jo, tuometinis boksas Lietuvoje tiesiog merdėjo. Bokso specialistai nevystė šios sporto šakos, tad reikėjo rinktis: ar išvažiuoti iš savo šalies, ar likti ir kurti.

Vilniaus apskrities bokso federacijos prezidentas Andrius Danilaitis tikino, kad Lietuva turi nemažai gerų boksininkų, kurie tradiciniame bokse pakankamai stiprūs, tačiau norėdami žengti į profesionalų ringą, yra priversti išvykti iš Lietuvos, nes čia trūksta kovų, trūksta ir tinkamos sistemos.

„Lietuva šioje vietoje ilgą laiką atsiliko tiek nuo tų pačių latvių, tiek nuo estų, nors stiprių mėgėjų boksininkų net neturėjo. Tačiau jie turėjo gerų profesionalų. Tą patį Mairį Briedį. Tikiuosi, kad per likusius penkerius metus iki Lietuvos bokso šimtmečio sukursime sistemą ir turėsime veikiančią struktūrą, kuri leis mūsų stipriausiems boksininkams sėkmingai dalyvauti profesionaliose kovose“, – vylėsi A.Danilaitis.

„Šito momento laukiau labai ilgai. Pažiūrėdavau Rygos areną, matydavau tą latvių Briedį boksuojantis, galvoju, kada ateis visa tai pas mus? Kodėl mes negalime? Iš to latvio nebuvo jokio boksininko visai. Mūsiškiai yra nugalėję jį. Bet padarė šou, ir žvaigždė“, – teigė Kauno apskrities bokso federacijos prezidentas Rimantas Rukauskas.

Pasak vieno iš turnyro dalyvių – Igno Baryso, savo mieste, savo kieme kovoti yra visuomet kažkas ypatingo.

„Šiai kovai ruošiuosi Amerikoje. Triskart atsakingiau ruošiuosi. Norisi parodyti, ką galiu geriausia ir išeiti iškelta galva. Noriu ginti Lietuvos sienas“, – ryžtingai nusiteikęs kalbėjo I.Barysas.

Olimpinis prizininkas Evaldas Petrauskas teigė, kad yra tekę kovoti didelėse arenose, pvz., Londone, bet bokso kova Lietuvoje visuomet yra kitokia: juk savas palaikymas, sava publika.

„Turi dvigubai stengtis prieš savą publiką, kad ji tave pamiltų. Kad atėję kitą kartą žinotų, ko atėjo. Kovosi prastai – nuleisi savo vardą greitai žemai. Kas man svarbiausia? Kovoti ir nugalėti. Nugalėti kuo staigiau ir greičiau. Sukurti vaizdą, kad esi ne eilinis sportininkas“, – šyptelėjo E.Petrauskas.

 

15min.lt- Karolina Stažytė