Olimpinis vicečempionas narve įsiuto po pralieto kraujo

„Viskas, ką planavau, nepavyko“, – po debiuto „MMA Bushido“  turnyre kalbėjo Pekino olimpinių žaidynių sidabro medalininkas  Mindaugas Mizgaitis. Nepaisant sugriuvusių planų imtynininko karjerą šių metų pradžioje baigęs Mindaugas  greitai susitvarkė su varžovu iš Ukrainos ir pasiekė pirmą pergalę jau kaip bušido kovotojas.

Lipti į bušido ringą buvo sena M. Mizgaičio svajonė. Tiesa, šįkart vietoj ringo jam kautis teko narve, kurį šalies bušido federacija įsigijo JAV ir penktadienį Vilniaus „Siemens“ arenoje surengdama šį turnyrą grįžo prie pirmųjų žingsnių, nuo kurių ir pradėjo daugiau nei prieš porą dešimtmečių populiarinti bušido sportą Lietuvoje.

M. Mizgaičio varžovas Jurijus Gorbenka turnyro išvakarėse žadėjo kovą su lietuviu baigti greitai – nokautu. Narve abu kovotojai grumtis pradėjo stovėdami, boksu susižavėjęs lietuvis bandė išvengti imtynių veiksmų, tačiau netrukus teko juos prisiminti. Kai Mindaugui ukrainietis prakirto žandą ir teisėjui teko trumpam stabdyti kovą, vėl į ringą grįžęs buvęs imtynininkas suprato, kad terliotis su varžovu stovint neverta. Įsiutęs dėl pralieto kraujo nieko nelaukęs M. Mizgaitis parvertė varžovą ir dar nesibaigus pirmam raundui išplėšė pergalę smaugimo veiksmu.

„Draugai sakė – ką suplanuosi, niekas nesigaus. Norėjau boksuotis. Vos neprisiboksavau, – šypsojosi olimpinis prizininkas. – Kai prakirto žandą, supratau, kad turiu keisti taktiką.“

Buvęs imtynininkas pripažino, jog jam dar reikia labai daug dirbti, norint deramai kovoti stovint. Tačiau pabrėžė, jog į ringą norėtų lipti dar kartą.

Neįtikėtinai greitai pergalę iškovojo garsusis Ignas Barysas. Paskutinėje vakaro kovoje dėl bušido čempiono diržo svorio kategorijoje iki 70 kg jis varžėsi su ukrainiečiu Oleksijumi Torčuku. „Jaučiu viduje degančią ugnį“, – sakė taip nekantriai šios akistatos laukęs lietuvis. Aktyviai kovą pradėjęs Taisono pravardę turintis I. Barysas jau 38 sekundę užlaužė varžovui ranką ir kovą buvo baigta. Žiūrovai sportininkui plojimais dėkojo už nenuobodų ir emocingą pasirodymą, kurio nugalėtojui atiteko lengvasvorių kategorijos čempiono diržas.

Tačiau jo iškovota pergalė nebuvo greičiausiai pasiekta. Nors bušido kovos turėjo vykti tris raundus po 5 minutes, tik 18 sekundžių pakako visaginietei Julijai Stoliarenko įveikti varžovę – Lenkijai ir Anglijai atstovaujančią Alecią Zomkowski. Žaibiškai ant narvo dangos parkritusios sportininkės nespėjo apšilti – Julija akimirksniu užlaužė varžovės ranką ir triumfavo.

Tiek pat sekundžių truko ir dviejų Lietuvos atstovų – Tomo Steponkevičiaus ir Mareko Taraškevičiaus akistata. Pergalę Tomas iškovojo techiniu nokautu.

Smaugiku pramintas Tomas Pakutinskas arenoje pasirodė skambant grupės SEL įkūrėjo ir vokalisto Egidijaus Dragūno dainai. Sportininką į narvą lydėjo jo palaikymo komanda ir pats E. Dragūnas, visą penktadienio vakarą „Siemens“ arenoje įdėmiai stebėjęs kovas. Tauragiškio T. Pakutinsko varžovas iš Olandijos Stasas Romanovas beviltiškai priešinosi. Tomas jį galingai prispaudė prie narvo grindų, rankomis inirtingai smūgiavo į galvą ir šonus. Olandui nepavyko išsinerti iš T. Pakutinsko geležinių gniaužtų, tad dar nesibaigus pirmam raundui teisėjas buvo priverstas stabdyti kovą ir į viršų kelti lietuvio ranką.

Vieno raundo pakako ir Kapitonu Lietuva pramintam Laurynui Urbonavičiui. Pirmąkart „Siemens“ arenoje kovojęs „Vale Tudo MMA akademijos“ auklėtinis smūgiais į galvą privertė pasiduoti Olandijos atstovą Arya Sheiką.

Kitos turnyro „MMA Bushido“ kovos truko ilgiau, tačiau jose taip pat nugalėtojais buvo pripažinti mūsų šalies atstovai. Vilius Tarasevičius tinksint paskutinei antro raundo minutei užgulė italą Fabricio Calio, ir po smūgių į galvą turnyro svečiui buvo skirtas techninis nokautas.

Antro raundo pabaigoje pergalę iškovojo ir Žygimantas Ramaška. Teisėjas kovą nutraukė, kai lietuvis užlaužė baltarusio Piotro Birko sprandą.

Daug emocijų žiūrovams kėlė Anglijai ir Italijai atstovaujančio Alessio Leoni ir lietuvio Ervino Fokino mūšis. Čia prireikė trijų raundų. A. Leoni visas 15 kovos minučių buvo nusiteikęs žaismingai, maivėsi, grimasomis provokavo lietuvį. Po kiekvieno praleisto smūgio italas būdavo nustebęs – neva sugebi tik tiek? Ervinas turėjo iniciatyvą ir tik trečio raundo pabaigoje sužvėrėjęs A. Leoni rimtai kibo į atlapus, tačiau tai teisėjų neįtikino: jų sprendimu 2:1 pranašesnis buvo lietuvis.

Tačiau ne visiems Lietuvos bušido rinktinės nariams penktadienio vakarą šypsojosi Fortūna. Darius Minkevičius po trijų raundų mūšio buvo priverstas pripažinti lenko Pawelo Karwowskio pranašumą.

Nieko blogo Giedriui Skarai, į areną įžengusiam užsimovus gladiatoriaus kaukę, nežadėjo akistata su ukrainiečiu Dmytrijumi Grynčiuku. Du raundus sportininkai kovojo atsargiai, ieškodami vienas kito silpnųjų vietų. Tačiau trečio raundo pabaigoje netikėtu smūgiu į galvą ukrainietis patiesė lietuvį ant žemės.