Į Bušido federacijos kovą su TV ir internetinės transliacijos vagyste pasijungė teisėsauga

Tarptautinė Bušido Federacija (IBF) kreipėsi I Vilniaus apygardos prokuratūrą dėl neteisėto elektroninių duomenų perėmimo ir jų paskleidimo, sukčiavimo, neteisėto praturtėjimo. Skundai dėl įvykdytos vagystės internetinėje erdvėje buvo išgirsti – pradėtas tyrimas.

Šių metų vasario 28 dieną IBF, atsižvelgdama į galiojančius sporto varžybų ribojimus, organizavo uždarą, be žiūrovų, aukšto meistriškumo kovos menų turnyrą „KOK Classic 5″. Turnyras sukėlė didelį sporto aistruolių susidomėjimą ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. 

Deja, turnyras tapo dideliu taikiniu internetinių transliacijų vagims, kurie vogdami socialiniuose tinkluose didelio susidomėjimo sulaukusias transliacijas neteisėtai lobsta.

Prieš turnyrą buvo viešinama informacija, kad visos „KOK Classic 5″ turnyro transliacijos autorinės teisės priklauso išskirtinai IBF, bei yra saugomos Lietuvos Respublikos įstatymų, o bet kokia nelegali turnyro transliacija užtrauks administracinę ir baudžiamąją atsakomybę pagal LR įstatymus.

Šiuo visam Lietuvos sportui sunkiu pandemijos laikotarpius aukšto meistriškumo varžybos gali vykti tik be žiūrovų, todėl „KOK Classic 5″ aistruoliams buvo vykdoma mokama transliacija per oficialią IBF interneto platformą www.kokfights.tv.

Jau vykstant turnyrui IBF atstovai užfiksavo jos rodomo mokamo turnyro retransliacijas – pavyko nustatyti ir užfiksuoti ne vieną asmenį, savanaudiškais tikslais pasisavinusį IBF apmokestintus elektroninius duomenis. Transliacijos vagys turnyro metu neteisėtai pelnėsi jį pertransliuodami socialiniuose tinkluose ir imdami iš žiūrovų piniginį mokestį. Renginio metu IBF dėjo visas pastangas, bandydama blokuoti neteisėtai vykdomas retransliacijas. Buvo susisiekta bei paaiškinama, kad tokie veiksmai yra nelegalūs – tai yra nematerialaus turto vagystė. Daugelis šią veiką vykdžiusių asmenų tai suprato ir iškart nutraukė nelegalias transliacijas, tačiau atsirado drąsuolių, manančių, kad šiame technologijų amžiuje vis dar įmanoma pasislėpti po netikrais vardais ir slapyvardžiais.

Šie asmenys ir toliau vykdė neteisėtą turnyro retransliaciją ir rinko pinigus iš žiūrovų. Šįkart vagišiai suklydo – kiekvienas iš jų, taip pat ir gyvenantys užsienyje, buvo užfiksuotas, perduotas teisėsaugos institucijoms ir teks atsakyti pagal galiojančius LR įstatymus.

IBF nori įspėti visus, kurie ateityje turės ketinimų vogti svetimą intelektualinę nuosavybę, labai gerai pasvarstyti.