Bušido turnyrai Lietuvoje plečia geografiją

Iki šių metų pajėgiausių šalies bušido kovotojų ir svečių iš užsienio pasirodymai ringe lepindavo tik Vilniaus žiūrovus. Nuo šiol bušido turnyrų geografija krašte gerokai išsiplės – stebėti iš arti bušido žvaigždes turės galimybę Klaipėdos ir Kauno kovų meno gerbėjai.

Lietuvos bušido federacija (LBF) yra įsipareigojusi televizijoms per metus surengti 14 turnyrų. Iki šiol iš tų 14 turnyrų tik du vykdavo Lietuvoje, ir abu – Vilniuje.

„Esame organizavę turnyrus įvairiose Europos valstybėse. Norint surengti tiek daug aukšto lygio turnyrų, reikia daug pajėgų, todėl nusprendėme koncentruotis į Baltijos šalis ir taip labiau reklamuoti Lietuvą. Nuo šiol kasmet keturis didelius bušido turnyrus organizuosime Lietuvoje, tris – Rygoje ir du – Taline. Dar šeši kovų turnyrai vyks kitose valstybėse“, – „Lietuvos žinioms“ pasakojo LBF prezidentas Donatas Simanaitis.

Tad šiemet bušido sportininkai dar užsuks į uostamiestį ir Kauną. „Švyturio“ ir „Žalgirio“ arenos pripažintus bušido kovotojus priims pirmą kartą.

Vakaro kovoje – klaipėdietis

Birželio 24 dieną LBF buvo numačiusi rengti turnyrą Kipre, tačiau nutarta vietoj jo nuvežti sportininkus į Klaipėdą, „Švyturio“ areną. Taip pasielgta todėl, kad Kipras negali parūpinti gero apšvietimo televizijos transliacijai.

„Anksčiau rengėme turnyrus Kipre, bet televizijos būdavo nepatenkintos apšvietimu ir filmavimo kokybe“, – aiškino D. Simanaitis.

Per bušido vakarą uostamiestyje žiūrovai išvys dešimt kovų. Mūsų atstovams iššūkį mes kovotojai iš Lenkijos, Vokietijos, Olandijos ir kitų valstybių.

Sykiu Klaipėdoje vyks „Grand Prix“ ketvertuko turnyras svorio kategorijoje iki 65 kilogramų. Jame Lietuvai atstovaus Martynas Danius. O pagrindinėje vakaro kovoje į ringą lips klaipėdietis Tadas Jonkus. Kol kas jo varžovas dar nežinomas.

J. Stoliarenko Japonijoje tapo žvaigžde

LBF prezidento teigimu, rugsėjo 23 dieną „Žalgirio“ arenoje bus surengtas didžiausias Europoje MMA (Mixed martial arts; liet. Mišriojo kovos meno) kovų turnyras. Savo meistriškumą demonstruos bušido gerbėjams pažįstami Teodoras Aukštuolis, Mindaugas Veržbickas, Darius Minkevičius, Matas Stebuliauskas, Karolis Liukaitis, taip pat sėkmingai Japonijoje kovojanti ir daugiau nei pusmetį ten gyvenanti lietuvė Julija Stoliarenko.

„Japonijoje Julija labai gerai užsirekomendavo ir dabar ten yra superžvaigždė“, – D. Simanaitis džiaugėsi sėkminga sportininkės karjera. Jau šį mėnesį J. Stoliarenko Jungtiniuose Arabų Emyratuose dalyvaus brazilų džiudžitsu pasaulio čempionate.

Iš Visagino kilusi Julija Japonijoje rengiamame projekte „Seiza“ atsidūrė tarpininkaujant Lietuvos bušido federacijai. Japonijoje jau kelerius metus gyvuoja mišrių kovų organizacija „Ganryujima“. Čia kovos vyksta su kimono švarku ir sumo arenoje, iš kurios priešininką galima išstumti. Žiūrovams tokios taisyklės ir kovos patrauklios, tad buvo nuspręsta įkurti „Ganryujima“ skyrių „Seiza“, kuriame kovoja tik merginos. Drauge su J. Stoliarenko komandoje yra dvi sportininkės iš Nepalo, brazilė ir japonė. Metų pradžioje vyko pirmasis „Seiza“ turnyras, jame Julija su komandos narėmis grūmėsi prieš Graikijos rinktinę. Visaginietės kova buvo paskutinė, tad nuo jos baigties priklausė, kuri komanda laimės, nes rezultatas buvo lygus – 2:2. Julija kovą baigė per 40 sekundžių, ji užlaužė graikei ranką ir taip atnešė pergalę savo komandai.

Kitas „Seiza“ renginys įvyks gegužės 11 dieną Tokijuje. Ten lietuvės komanda susitiks su Prancūzijos rinktine.

M. Žaromskis grįš į Vilnių

Tradiciškai lapkritį Vilniaus „Siemens“ arenoje šalies Bušido federacija rengs „Hero’s“ turnyrą.

D. Simanaitis atskleidė, jog sostinės ringe greičiausiai išvysime ne vienus metus JAV organizacijoje „Bellator“ kovojusį Marių Žaromskį. LBF vadovo teigimu, 38-erių Marius ilgą laiką nesportavo, o dabar vėl aktyviai treniruojasi.

Pastarąjį kartą M. Žaromskis „Bellator“ rengiamame turnyre kovojo praėjusių metų sausį Kalifornijoje. Pergalę iškovojo mūsiškio varžovas amerikietis Fernando Gonzalesas. Šiuo metu Marius profesionaliame ringe yra iškovojęs 20 pergalių, patyręs 9 nesėkmes ir sykį kovą baigęs lygiosiomis.

Jei sportininko planai nepasikeis, Vilniuje M. Žaromskį išvysime po devynerių metų pertraukos. Pastarąjį kartą savo žiūrovų akivaizdoje jis pasirodė 2008-ųjų rudenį „Hero’s“ turnyre. Tąkart jis dar pirmame raunde nokautavo Lenkijos džiudžitsu ir kovų be taisyklių čempioną Jedrzejų Kubskį.

Helsinkis, JAV

Artimiausios LBF rengiamos varžybos – SWAT turnyras. Jis balandžio 28 dieną vyks Vilniuje, „Pramogų banke“. Ten kovos Henrikas Vikšraitis, Igoris Osininas ir Janas Nausas. Kitas SWAT turnyras vyks gegužės 12 dieną Kaune, „Combo“ salėje.

Tolesniuose LBF planuose numatyta įsiveržti ir į kitų žemynų rinkas. D. Simanaitis prasitarė, jog kitąmet federacija su savo turnyru įžengs į didžiausią Helsinkio areną, taip pat 2018-aisiais planuojamas turnyras Jungtinėse Amerikos Valstijose.

„Esame sulaukę „FightBox“ televizijos savininkų pasiūlymo rengti turnyrą Amerikoje. Jie tam skiria lėšų. Bet dar nesame susidėlioję biudžeto, dar neaišku, kokiame mieste rengsime: Čikagoje, Niujorke ar Las Vegase. Mintys krypsta į pastarąjį miestą. Vasarą važiuosime į JAV susipažinti su sąlygomis organizuoti turnyrą. O dabar dar anksti apie tai kalbėti“, – sakė D. Simanaitis.